[client]
Ervaringen van cliënten

Waar prednison niet werkte, werkt de Bowen Techniek wel!
Mevrouw M.N. te Zutphen is 43jaar. Haar kennismaking met de Bowen Techniek verliep in fases. Al enkele keren waren er stukjes verschenen in huis aan huisbladen die haar op het bestaan van deze ‘nieuwe’ behandelmethode attendeerde. Haar nieuwsgierigheid geprikkeld ging ze verder zoeken op internet. Toch durfde ze de stap nog niet te nemen, op het moment dat haar rechter schouder steeds meer op ging spelen. Tennissen kon ze al niet meer, toen ze vervolgens bij de dokter terecht kwam. Er was geen sprake van een slijmbeursontsteking, maar dit was zeer zeker een klus voor de fysiotherapeut. Ze bleek er geen baat bij te hebben en ook een prednisonkuur gaf geen enkele verlichting. Eind 2004 begon ook haar linker schouder steeds pijnlijker aan te voelen. Omdat het liggen in bed voor veel problemen zorgde, werd er aan gedacht om dan de bedmatras maar te vervangen. Niets van dit alles bleek te werken. Vervolgens besloot ze het dan toch maar erop te wagen. Onder het mom van “baat het niet dan schaadt het niet”, maakte ze in februari 2005 haar eerste kennismaking met de Bowen Techniek. Al direct ervoer ze dit als een wonderbaarlijke behandelmethode. Immers, ze werd zacht en met beleid behandeld en de uitwerking was zo bijzonder ontspannend en plezierig. Kort daarna begon ze heel typische reacties in haar lichaam waar te nemen, namelijk tintelende vingers in beide handen; de energie begon weer langzaam aan door te stromen. De dag na de eerste behandeling kreeg ze een misselijk gevoel, wat overigens niet zo lang aanhield. Na elke vervolgbehandeling voelde ze zich steeds verder vooruitgaan en onprettige reacties bleven uit. Zes behandelingen later is haar gehele linkerschouder pijnvrij en de rechter schouder is voor 95% hersteld. Ook de spanningen die ze later in haar nek voelde blijven vaker weg. Ze omschrijft haar ervaringen met de Bowen Techniek als bijzonder goed en plezierig.


Werkt gunstig bij artrose en maagklachten
Zowel mevrouw als ook meneer v.E. te Kootwijkerbroek hebben beide prettige ervaringen met de Bowen Techniek. Mevrouw liep al jaren met ondraaglijk pijnlijke knieën en een zere rechter voet rond. Na constatering van artrose kwam ze hiervoor bij een fysiotherapeut terecht. Na verloop van tijd bleek deze behandelingsvorm niet te helpen. Toen kwam ze uiteindelijk bij een Bowen behandelaar terecht, waar ze al direct baat bij had. De zachte bewegingen op de spieren en pezen zorgden voor de nodige uitwerkingen. Hoewel ze zich na de eerste behandeling vrij moe voelde, had ze er erg veel vertrouwen in. Al korte tijd na de eerste behandeling voelde ze zich soepeler in haar lijf zitten en de pijnen waren een stuk draaglijker geworden. Gaandeweg constateerde ze dat ze na iedere behandeling weer wat prettiger in haar vel begon te steken. Later kreeg ze door een ongeval tevens artrose in haar hand. Weliswaar zijn al haar klachten niet geheel verdwenen; ze voelt zich wel aanmerkelijk beter. Nu komt ze nog eens per maand terug om haar niveau van herstel op peil te houden.
Ook haar echtgenoot deelt in de positieve ervaringen met de Bowen Techniek. Hij had regelmatig veel last van zijn maag. Na enkele behandelingen begon dit probleem langzaam maar zeker af te nemen. Hij spreekt eveneens bijzonder veel vertrouwen uit naar deze mensvriendelijke behandelmethode.


Zo blijf ik op oudere leeftijd nog steeds fit
De 88 jarige mevrouw R.V. ervaart nog vrijwel maandelijks hoe weldadig de Bowen Techniek uitwerkt. Ongeveer 4 jaar geleden ondervond ze op verschillende plaatsen in haar rug ingrijpende pijnklachten. Verbazingwekkend genoeg waren deze klachten na haar eerste Bowen behandeling vrijwel geheel verdwenen. Verder heeft ze geen noemenswaardige reacties vertoond. Nu gaat ze zo eens in de vier weken nog steeds terug voor een behandeling, want ze ervaart het als bijzonder prettig en ze blijft er zo enorm energiek bij. Dientengevolge houdt ze haar lichaam prettig in balans en ondervindt ze weinig tot geen klachten.


Bowen ook heilzaam voor jonge kinderen
Al eens eerder hadden de ouders van de 6 jarige S.S. te Wessem geconstateerd hoe moe en lusteloos hun dochter was.Begin februari 2005 brachten ze hun dochter in contact met een Bowen therapeut. Na de eerste behandeling reageerde ze nog niet echt opvallend, hoewel ook vervelende reacties uitbleven. De behandeling werd vergezeld van een voorgeschreven Bachbloesem, wat overigens in de praktijk heel goed samen blijkt te gaan. Na vier behandelingen bleek het kind steeds energieker te worden; de gunstige reactie was daar. Ook de terugslag die daarna nog een keer plaatsvond werd met behulp van een bloesemremedie opgevangen. ‘Eindelijk’, zo zegt de moeder, ‘zie ik de oude ik van mijn dochter weer terug’. Al met al omschrijft ze haar ervaring met de Bowen Techniek en Bachbloesem remedies als heel prettig. Waar de verbeteringen uiteindelijk van komen, maakt haar ook niets uit.

Merouw verkiest Bowen Techniek boven fysiotherapie
De 46 jarige mevrouw M.d.G. te Wessem heeft een aantal heel bijzondere ervaringen met de Bowen Techniek. Al enige tijd liep zij rond met een vastzittend schouderblad aan de rechterzijde. Omdat ze er steeds meer last van ging ondervinden besloot ze er wat aan te gaan doen. In eerste instantie wilde ze een fysiotherapeut opzoeken, maar daar kon ze pas na enige tijd terecht. Via haar dochter had ze goede ervaringen met de Bowen Techniek vernomen. Uiteindelijk besloot ze in maart 2005 om dit dan maar eens uit te gaan proberen. Na één behandeling was haar schouderblad weer helemaal mobiel en had ze geen enkele last meer. Wel kwamen er enkele andere klachten vanuit het verleden naar boven, in het bijzonder rug en nekpijn. Ze wist dat dit zaken waren waar ze eenvoudigweg doorheen mocht gaan. Immers, het is bekend dat de Bowen Techniek ook op emotioneel gebied dingen kan losmaken en deze mee kan helpen opruimen. Hoewel ze zo nu en dan erg heftige reacties na of tijdens de behandeling vertoonde, had ze het volledige vertrouwen dat het allemaal goed zou komen. Na in totaal zeven behandelingen is ze van alle klachten af, ze voelt zich als een vis in het water en ze staat er nog steeds van te kijken hoe goed deze behandelmethode uitwerkt. Mocht ze in het vervolg nog een keer ergens last van hebben dan weet zij het wel: “voortaan kies ik wel voor de Bowen Techniek en niet voor fysiotherapie”.

Ook veel borstproblemen via Bowen Techniek op te lossen
Een bijzonder veelvoorkomend probleem bij vrouwen is borstaandoeningen. Of het hier nu gaat over eenvoudige knobbeltjes, mastopathie (pijnlijke borstklier) of anderzijds, de Bowen Techniek kan in veel gevallen voor verlichting of zelfs totale oplossing zorgen. Zo weet ook de 43 jarige M.v.S. te Smilde te vertellen. In april 2005 klaagde ze over een pijnlijke schouder en borstpijn. Hoewel de huisarts terughoudend was in de doorverwijzing voor een mammografie werd hier uiteindelijk toch toe besloten. Weliswaar stelde dit haar gerust, echt prettig voelde dit rontgenonderzoek bepaald niet. De uitslag wees op niets ernstigs; een mastopathie. Toen besloot ze om zich met de Bowen Techniek te laten behandelen. Na de eerste keer viel voor haar bewust nauwelijks iets waar te nemen. Na drie behandelingen waren alle klachten echter geheel verdwenen. Ze heeft tijdens die weken geen reactie van enige omvang gekend. Wat haar nog steeds frappeert is dat een aantal van die kleine bewegingen zo veel kunnen doen; ze snapt het nog steeds niet.

Bij meer balans en blessureherstel voor topsporters
Topschaatser K.F. te Biddinghuizen liep in november 2004 min of meer vast in zijn sportactiviteiten. Hij voelde zich totaal overtraind, hetgeen zich uitte in vermoeidheid, hoofdpijn en spanning op de spieren. Toen kwam hij in contact met een Bowen behandelaar. In eerste instantie vond hij het een beetje een rare behandelmethode; “hoe konden die kleine, vrij oppervlakkige bewegingen nou wat in beweging gaan zetten”. In de auto terug naar huis voelde hij zich echter een ander mens, alsof hij de energie door zijn lichaam voelde stromen. Hij begon van lieverlee te herstellen en voelde zich steeds fitter en fitter worden. Bovendien bleek het ineens ook op school veel gemakkelijker te gaan. De behandelingen maakte hem immers rustiger en meer ontspannen. Rugklachten die tussendoor opspeelde werden terloops eveneens behandeld. Aanvankelijk voelde deze erger aan, maar kort nadien verdwenen ze vrijwel geheel. Nadat hij één winterseizoen schaatsen had overgeslagen, ving hij weer langzaam aan met de jaarlijkse fietstraining. Hoewel hij nog wat krachtachterstand ervaart, weet hij al verbazingwekkend goede tijden neer te zetten. Nu voelt hij zich bijna helemaal hersteld, maar bovendien rustiger en ontspannen.

Bowen Techniek helpt hormonale problemen mee op te lossen
Hoe ingrijpend hormonale onbalansen kunnen uitwerken daarvan weet de 53 jarige mevrouw C.N. te Hoofddorp mee te spreken. Al sinds jaar en dag klaagt zij met enige regelmaat over migraineaanvallen. Deze gaan niet zelden gepaard met overgeven en diarree waarbij ze regelmatig dagen plat dient te liggen. Gedurende haar zwangerschap in het verleden had ze totaal geen klachten, daarna kwam alles weer net zo heftig terug. Begin 2005 besloot zij zich met de Bowen Techniek te laten behandelen, te meer omdat ze ook nek- en schouderklachten had. Direct na de eerste behandeling voelde ze zich kouwelijk ziek en doodvermoeid; daarna ontwikkelde ze zich bergopwaarts. Bij de tweede keer was de reactie aanmerkelijk milder en het herstel zette zich vrij direct in. Na de derde behandeling kreeg ze een supergevoel. Voor het eerst sinds jaren voelde ze ruimte rond haar hoofd en was ze veel energieker dan voorheen. Hoewel met enige regelmaat haar hoofdpijnklachten terugkeren, weet ze nu dat ze na elke Bowen behandeling energieker in haar vel steekt. Bovendien zijn haar nek- en schouderklachten geheel verdwenen.
Ook haar dochter stoeide met de nodige klachten. Net als haar moeder voordien ervoer zij behoorlijk veel klachten rondom haar menstruatieperiode. Daarnaast waren haar benen regelmatig gevoelloos, had ze last van rugklachten en voelde ze jeuk over het lichaam. De Bowen Techniek blijkt ook bij haar voor de nodige verlichting te zorgen. Steeds weer na elke behandeling gaat ze een klein stapje vooruit.

Bowen Techniek helpt balanceren bij syndroom van Conn
De 34 jarige L.B. te Aalsmeer kan meespreken over de gunstige uitwerking van de Bowen Techniek op ernstige aandoeningen. Al enige tijd geleden weer werd er bij haar het syndroom van Conn geconstateerd, een aandoening aan de bijnieren waarbij de hormoonproductie totaal van slag is. Bij haar uit deze ziekte zich onder meer in kaliumgebrek, hoge bloeddruk, spierslapte, slechte conditie en veel plus vaak menstruerend. Eerder al had ze gunstige ervaringen met acupunctuur en chiropractie teneinde de nadelige effecten van deze aandoening zoveel mogelijk onder controle te krijgen. Maar ook haar Bowen behandelingen droegen in een ruime mate bij aan haar stabiliteit en vooruitgang. Als voornaamste uitwerking van de Bowen Techniek ervoer zij duidelijk de balancering van het lichaam; ze voelde zich daarna heel erg prettig en ze sliep er zo veel relaxter bij. Alhoewel zij heel goede ervaringen met de Bowen heeft, vindt ze één groot nadeel dat deze niet met andere behandelingsvormen valt te combineren.
Een bijzondere ervaring heeft zij ook met behandeling van haar hond. Eén van haar honden heeft jarenlang aan topsport gedaan, hetgeen nu langzamerhand tot een heupzwakte heeft geleid. Na behandeling met de Bowen Techniek bleek de hond aanmerkelijk mobieler te zijn geworden.


Bowen Techniek werkt ondersteunend na operatie.
Wat de effecten van de Bowen Techniek op een operatie kan hebben heeft mevrouw E.S. te Dronten persoonlijk ervaren. In september 2004 werd bij haar een kyste weggenomen. Ze had bijzonder veel last van vermoeidheid en kwam in aanraking met de Bowen Techniek. Haar reacties waren al van het begin af aan bijzonder positief. Ze voelde zich direct opknappen van de nadelige effecten van de operatie en ook haar energieniveau herstelde zich gaandeweg. Wel kreeg ze enkele keren als bijeffect dat ze de nacht direct na de behandeling onrustig sliep.
Al met al is ze bijzonder te spreken over aanpak die de Bowen Techniek volgt.

De Bowen Techniek: altijd prettig om te ervaren, maar niet altijd effectief!
Mevrouw E.v.d.L. te Aalsmeer heeft samen met haar partner een wat andere ervaring met de Bowen Techniek. Mevrouw had al sinds enige jaren last van onderrugpijn. In de loop van de tijd begonnen de klachten, zoals zo vaak, te verergeren. Het werd zelfs zo heftig dat ook het gebied rond haar schouderbladen, nek en benen te maken kreeg met uitstralingspijn. Met medicijnen kon ze de klachten steeds hanteerbaar houden, maar dit voelde niet echt goed voor haar. Toen kwam ze in contact met een Bowen behandelaar. Direct na de eerste keer voelde ze niet veel gebeuren, maar ze hield er wel hoofdpijn aan over wat overigens na verloop van tijd weer wegging. De keren daarna begon ze haar rugpijn nog heftiger te ervaren, dus besloot ze te stoppen. Soms komen heftige reacties voor als een soort van “resetting” proces van het lichaam om weer terug in balans te komen. Uiteindelijk heeft ze er geen slecht gevoel aan over gehouden, omdat het iedere keer weer lekker ontspannen was. ‘Misschien’, zo besluit ze, ‘heb ik het met drie keer niet echt een faire kans gegeven om zich op langere termijn te bewijzen’.
Haar man heeft het eveneens uitgeprobeerd nadat zijn zakenpartner was overleden. Dit gaf hem namelijk de nodige emotionele en zakelijke stress, hetgeen zich uitte in rugpijn. Fysiotherapie sloeg aanvankelijk wel aan maar nadien niet meer. Vervolgens werd door een manuele therapeut enkele ribben op zijn plaats gezet. Deze schoten echter steeds weer terug van hun plaats. Helaas hielp ook de Bowen techniek hier onvoldoende bij. Het is niet ondenkbaar dat iemand die met zulke sterke stressimpulsen te maken krijgt het vrijwel onmogelijk is om het lichaam direct terug in balans te krijgen.

Zelfs reumapijnen kunnen verlicht worden
Mevrouw L.Z te Dronten is 37 jaar en bij haar werd in april 2002 reuma vastgesteld. Gedurende de maanden daarna verslechterde de reuma steeds verder. In november van dat jaar kwam ze in aanraking met een Bowen behandelaar. Steeds na de eerste behandelingen kwam ze doodmoe en soms met hoofdpijn thuis. Maar zienderogen werden de positieve effecten van deze behandeltechniek zichtbaar. Weliswaar neemt zij nog steeds dagelijks haar medicijnen, haar kwaliteit van leven is met sprongen vooruit gegaan. De reuma is vrijwel geheel verdwenen. Zo eens in de twee maanden komt ze terug voor een soort ‘onderhoudsbeurt’ gewoon ook omdat ze het erg prettig vindt om te ondergaan. Bovendien knapt ze er steeds weer van op.
Ook haar zoontje van 6 jaar is nu enkele keren behandeld in verband met bedplassen. Het is weliswaar na enkele keren nog niet geheel onder controle. Er is wel sprake van een aanmerkelijke verbetering.
12/ (Mevr.Zwaart en zoontje Y.)

Effecten na een auto ongeluk: “u moet er maar mee leren leven!”
“U moet er maar mee leren leven” is een veel gehoorde uitspraak die nogal wat cliënten in hun vaak langdurige traject naar beterschap te horen krijgen. Zo ondervond ook de heer D.v.O. te Dronten. Circa 8 jaar geleden werd hij getroffen door de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk. Tal van klachten waren het gevolg zoals whiplash, hoofdpijn, rugpijn, concentratieproblemen, slapeloosheid en vermoeidheid. Na jaren speurwerk door diverse medici werd hem de hoop op herstel ontnomen; hij moest er maar mee leren leven. Ten einde raad probeerde hij begin 2005 de Bowen Techniek. Na enkele keren begon de behandeling heel duidelijk aan te slaan. Hij kreeg al vrij snel meer energie en de pijn begon zienderogen af te nemen. De rugpijn werd hanteerbaar en ook de nek- en hoofdpijn namen aanvaardbare proporties aan. Hij wist niet wat hem overkwam na al die jaren van lijden. Hoewel zijn korte termijn geheugenfunctie beduidend achterblijft bij wat het ooit was, is zijn kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. Nu gaat de heer v.O. nog om de 3 weken voor een behandeling, want het voelt gewoonweg goed.


Bowen Techniek werkt direct in op scolioses!
De 45 jarige mevrouw M.K. te Geleen heeft ondervonden wat de invloed van de Bowen Techniek kan hebben op schijnbaar onverhelpbare langdurige aandoeningen. Sinds haar 18e jaar werden bij haar enkele ‘kleinere’ hernias geconstateerd. Gedurende een reeks van jaren heeft zij met haar toenemende klachtenpatroon leren omgaan. Haar lage rugklachten groeiden uit naar schouderklachten en uitstralingspijnen naar de knieën en tenen. In mei 2004 maakte zij kennis met de Bowen Techniek. Al direct na de eerste behandeling had ze een prettige ervaring. Haar doorgaans pijnlijke been hoefde ze ineens niet meer te ontzien. En zo voelde zij zich iedere keer weer iets meer terug in balans komen. Gemiddeld genomen zijn haar pijnklachten nu met meer dan de helft afgenomen, wat het leven voor haar bijzonder draaglijk maakt in vergelijking met voorheen. Bovendien weet ze nu dat stress een totaal averechts effect op haar heeft.
Ook haar dochter worstelde met een vergelijkbare problematiek als moeder op die leeftijd; scoliose dus. Na circa zes behandelingen waren de klachten van haar vrijwel geheel verdwenen.

Ook op gevorderde leeftijd weldadig effect
De 71 jarige mevrouw A.W. te Geleen heeft de weldadige effecten van de Bowen Techniek aan den lijve ondervonden. Tot oktober 2004 had zij voortdurend last van een trekkende beweging met haar hoofd die gepaard ging met de nodige duizeligheid. Op dat moment kwam zij namelijk in aanraking met de Bowen Techniek en ervoer zij al snel de gunstige uitwerking hiervan. Haar duizeligheid was vrij snel verdwenen en ook haar hoofdbeweging kwam langzaam aan tot rust. In het begin kwam zij wekelijks voor een behandeling, maar dat hoefde al snel niet meer. De tussenposes werden steeds groter en het is nu zelfs al weer 3 maanden geleden sinds haar laatste bezoek. Ze vindt de behandelmethode geweldig en is erg tevreden. En ook haar man staat versteld van het feit dat zulke kleine bewegingen zo veel in werking kan zetten. Wel ervaart ze dat stress haar oude klacht weer van lieverlee doet terugkomen.


Bowen helpt nierstenen mee verdwijnen en maakt medicijnen overbodig
Mevrouw N.M. uit Maastricht van 36 jaar heeft de laatste jaren last gehad van enkele ernstige aandoeningen. In eerste instantie kreeg zij hevige nekpijn waarna dit verder ging uitstralen richting haar beide schouders. Er werd een ‘frozen shoulder’ geconstateerd, waar zij zo’n anderhalf jaar geleden pijnstillers en nadien fysiotherapie voor kreeg. Deze therapie bleek niet te helpen en weer bleef ze aangewezen op pijnstillers. Daarnaast ontwikkelde ze een stekende rugpijn die niet direct te verklaren viel. Haar situatie werd steeds ernstiger. Ze kon moeilijk slapen en langzaam maar zeker werd ze er depressief van. Vervolgens kreeg ze slaaptabletten en zelfs anti-depressiva. Omdat de rugpijn bleef aanhouden en haar ernstig belemmerde in het dagelijks functioneren werd ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar constateerde men in maart 2004 een niersteen. Twee maanden nadien wees iemand haar op de Bowen Techniek. Zij besloot dit uit te proberen. Ze wist niet wat ze meemaakte, want elke keer als ze geweest was voelde haar nek en schouders beter aan. In juli vorig jaar meldde ze dit bij de huisarts. Ze wilde haar medicijnen gaan afbouwen; ze voelde zich immers stukken beter. Na controle op haar niersteen bleek deze zelfs zonder gebruik van medicijnen totaal verdwenen te zijn. Ze ging door met de behandelingen en kon in augustus 2004 constateren dat al haar hardnekkige klachten vrijwel geheel verdwenen waren. Ze gaat nu weer als een tevreden mens zonder medicijnen door het leven en is bijzonder goed te spreken over de Bowen Techniek.


‘Dankzij de Bowen Techniek heb ik na jaren weer zin in het leven’
Mevrouw A.v.D.uit Huizen van 55 jaar had gedurende de laatste 10 jaar een behoorlijk aantal uiteenlopende gezondheidsklachten opgebouwd, maar leerde daar steeds op een zo goed mogelijke wijze mee omgaan. Aanvankelijk uitte dit zich in een overstrekte knie, zere schouders en onderrugklachten. Gaandeweg breidden deze klachten zich steeds verder uit naar allerlei delen van haar lichaam, met name aan de rechterhelft. Circa 7 jaar geleden was het zelfs zo ernstig dat ze erg rustig aan moest doen en haar drukke baan nauwelijks nog kon uitoefenen. Haar aanvankelijke klachten waren uitgebreid naar het hoofd, de hals, de arm en de borst. Steeds weer probeerde de huisarts haar met behulp van medicijnen te helpen; niets hielp echter afdoende.
Toen zag ze haar dochter enkele keren van een Bowen behandelaar thuiskomen en nam ze steeds haar vooruitgang en ontspannen gevoel waar. Augustus 2004 trok ze zelf de stoute schoenen aan en besloot naar diezelfde therapeut te gaan. De eerste keren kwam ze steeds doodmoe thuis en sliep ze ‘s-nachts geweldig. Daarna kreeg ze een blaasontsteking die met behulp van anti-biotica werd aangepakt. In de behandelingen daarna ging ze zienderogen vooruit. Maar het allerbelangrijkste was het feit dat ze weer zin in het leven kreeg. Een eenvoudig papje bij de bloemkool maken was voor het eerst sinds jaren een prettige handeling. En zo verdwenen vrijwel al haar klachten geheel of bijna geheel. Haar ooit verdraaide hand kwam na enkele behandelingen weer pijnloos recht te staan. En ze ziet de toekomst weer helder en optimistisch tegemoet. Zo wil en kan ze gerust tachtig worden.

Bowen Techniek behulpzaam bij belroos
T.P. te Utrecht had als jonge jongen last van belroos, waarvoor hij tal van onderzoeken en medicijnen kreeg. Deze ziekte sloeg bij hem op de ogen, gaf hem blaren op de lippen, bracht astma(tische allergie) tot uitdrukking en uitte zich in (wond)plekjes op de darmen. Slechts met behulp van anti-allergie pillen en diverse medicijnen voor de astma wist men deze aandoeningen enigszins onder controle te houden. Een heleboel voedingsproducten en pollen kon hij niet verdragen. In augustus 2004 kwam hij voor het eerst bij een Bowen Therapeut. Daar werd begonnen met behandelingen ter verbetering van de darmflora, waarnaast tevens het advies werd gegeven om te stoppen met zuivelproducten en om een pro-biotica kuur te nemen. Al vrij direct daarna begonnen de effecten van de aanvankelijk wekelijkse behandelingen zichtbaar te worden. In december waren een groot deel van zijn klachten naar de achtergrond verdwenen en kon hij zelfs stoppen met de medicamenten die hij tot dan steeds had moeten gebruiken. Langzaam maar zeker kon hij wat meer voedingsmiddelen tot zich nemen. Ook had een fysiotherapeut eerder getracht een scheur in het bovenbeenbot te behandelen, echter zonder succes. Na twee Bowen behandelingen specifiek gericht op dat been was de wond genezen. De huisarts kan het niet geloven dat dit alles valt toe te schrijven aan zo’n eenvoudige behandeltechniek. En ook de longarts waar hij regelmatig voor controle naar terug gaat, vindt het ongeloofwaardig wat hier gebeurt. Ondertussen wijzen de testen wel uit, dat zijn longinhoud is verbetert van 70% naar 85%.

Acute er chronische klachten zijn allen behandelbaar
De 26 jarige A.H. te Bunschoten had in de zomer van 2004 last van een verrekte polspees. Deze irritatie ging zo ver dat ze zelfs nog geen koffiekopje kon vasthouden. Ze besloot om zich door een Bowen therapeut te laten behandelen. Na één behandeling was ze compleet van de pijn en irritatie af. Omdat ze nog enkele andere lichtere aandoeningen had, nam ze de beslissing om door te gaan met de behandelingen. Haar voornaamste klachten waren hoofdpijn, nekklachten en ochtendstijfheid. In het begin waren de behandelingen wekelijks, daarna zelfs eens in de twee maanden. In wezen is ze vrijwel pijn- en klachtenvrij en komt een deel van de klachten slechts in veel lichtere mate terug na veel langere tijd. Ze vindt deze behandeltechniek in één woord geweldig.

Langdurige aandoeningen op gevorderde leeftijd hoeven niet!
De 71 jarige mevrouw M.v.d.L. uit Leeuwarden liep al sinds meer dan 33 jaar met vervelende lage rugklachten. Het was zelfs zo erg dat zij een orthopedisch corset aangemeten had gekregen. Na dit jaren gedragen te hebben kwam zij in contact met een Bowen behandelaar. Tot haar ongeloof was de pijn na de eerste behandeling al geheel verdwenen. Hierop volgde nog enkele behandelingen om de resterende klachten verder aan te pakken. Eén van haar andere klachten betrof pijn aan de rechter schouder; een slijmbeursontsteking. ‘Wat ze vroeger een brei-arm noemden, noemen ze tegenwoordig een muisarm’, zo is haar relaas. Na één behandeling ondervond ze ook daarin vooruitgang. Momenteel zit ze in het proces om verder aan haar schouder geholpen te worden. Ondertussen is ze superenthousiast over de Bowen Techniek.

Hoe een mens kan opknappen, nadat haar alle hoop werd ontnomen!
Mevrouw T.T. uit Raalte is 51 jaar. Zo’n 16 jaar geleden begon zij onder in haar rug pijn te ervaren. Deze pijn werd in de loop van de tijd niet alleen steeds heftiger, bovendien leidde deze tot een verkramping in andere delen van het lichaam. Bijkomend ondervond zij dan ook nekklachten, obstipatie, spierspanning in beide armen, een gevoelloos been en enorme vermoeidheid. Daardoor was ze vrijwel niet meer in staat om haar werk te doen en om eenvoudige activiteiten te verrichten. In haar lange gang langs artsen en specialisten werd geconcludeerd dat een aantal van haar tussenwervelschijven versleten zijn. ‘Er was eenvoudigweg niets meer aan te doen’, zo werd haar voorgehouden.
Toen kwam ze in contact met een Bowen behandelaar. Steeds na de eerste paar keren ontstonden er heftige reacties, zoals maagpijn en borrelende darmen. Maar ze wist en voelde dat het haar uiteindelijk goed ging doen. Gaandeweg begon ze op te knappen en werd de periode tussen de behandelingen door steeds langer. De verkrampingen zijn vrijwel geheel verdwenen, haar rug voelt aanmerkelijk beter aan en ze heeft weer eindeloos veel energie. Ze kan nu dagelijks actief wandelen en fietsen en kan zelfs weer sporten. Ze kan nu dingen doen die een jaar geleden totaal ondenkbaar waren. Bovendien blijkt ze haar steunzolen niet meer nodig te hebben en gebruikt ze nauwelijks nog pijnstillers of spierontspanners. Laatst was haar man bij de dokter en deze vroeg: ‘hoe is het eigenlijk met uw vrouw? Ik heb haar al zo lang niet meer gezien!’

Bowen helpt bij herstel na zwaar ongeluk en meer dan tien operaties
De 44 jarige man L.F. te Drunen liep als gevolg van een zeer zwaar motorongeluk diverse complexe botbreuken op en een serieuze bacteriële ontsteking aan een open beenwond. De open wond aan het linker been diende versterkt en opgevuld te worden met een buikspier en huidweefsel van het bovenbeen. Bovendien werd datzelfde been vanwege een gecompliceerde beenbreuk door een driepunts stellage op zijn plaats gehouden. Daarnaast was er sprake van een bekkenbreuk, terwijl het rechterbeen op diverse plaatsen zenuwuitval kende. Na circa een half jaar en zo’n tien operaties verder werd voorzichtig aangevangen met Bowen behandelingen. Aanvankelijk was er sprake van een tweetal lastige factoren. Ten eerste kon de cliënt vanwege de stellage aan het been niet helemaal plat op de buik liggen. Op de tweede plaats bleek het linker been relatief ontoegankelijk, omdat het bovenbeen pijnlijk was vanwege de (te diep) weggesneden huid en het onderbeen nog herstellende was van eerdere zware operaties.
Toch leek het er sterk op dat de cliënt na elke behandeling steeds weer iets makkelijker herstelde. Uiteindelijk werd geconstateerd dat, na diverse behandelingen aan beide benen, het gevoel in het rechter been (waar sprake was van gedeeltelijke zenuwuitval) tegen de verwachting in langzaam maar zeker terugkeerde. Enkele complicaties, zoals onderrugpijn en pijn aan de linkerarm, konden eveneens in dit behandelingstraject worden opgelost. Van lieverlee bleek het herstel, volgens de cliënt in belangrijke mate ondersteund door de Bowen Techniek, verder door te zetten. Ook tijdens de revalidatie bleven de behandelingen doorlopen. Ruim één jaar na het ongeluk zette de cliënt weer voorzichtig zijn eerste stappen zonder verdere hulpmiddelen.

Bowen Techniek: zeer effectief bij hooikoorts en andere klachten
De 41 jarige vrouw H.v.H. uit Waalwijk komt met een grote hoeveelheid aan ‘kleinere’ klachten op consult. Er is sprake van darmstoornissen (obstipatie), lichte hyperventilatieklachten, regelmatige kortademigheid, hooikoortsklachten zoals jeukende ogen en kriebelende neus, permanente verkoudheid, eczeem in beide knieholtes en sterk riekende urine. De eerste insteek van het behandelingstraject is gericht op het herstel van de darmfunctie, wat tevens deel kan uitmaken van de aanpak van hooikoortsklachten. Ze is ook tijdelijk gestopt met het nemen van zuivel (wat o.a. belastend werkt op de slijmvliezen) en zal een pro-biotica kuur nemen teneinde het darmherstel te ondersteunen. Na één behandeling beginnen haar darmen beter te functioneren, vermindert de druk op het hoofd en neemt als extra voordeel de behoefte aan snoepen af. Na vier behandelingen zijn de hooikoortsgerelateerde klachten, die zich nu normaal gesproken zouden openbaren, vrijwel geheel verdwenen. Ook voelt haar buik nog steeds rustiger aan; de stoelgang verloopt momenteel zonder problemen. Daarnaast is de kortademigheid afgenomen en lijkt de urine minder sterk te ruiken. Resteert nog als ergste klacht het eczeem in de knieholtes.Ervaringen van cursisten
[cursus]

Irisstructuren in de praktijk

Ik heb de theorie in de praktijk kunnen toetsen
Mevr. S.L.
Afgelopen weekend op een familiefeestje enkele ogen van familieleden bekeken. Ik vond het heel leuk om te doen en er kwamen veel reacties los. Verbaasd en enthousiast was men over wat er zoal over verteld kon worden. Ik heb de theorie in de praktijk kunnen toetsen. Het was een zeer fijne en leerzame cursusdag. Zelf heb ik er veel aan gehad en voor andere cursisten zeker de moeite waard!